Inhoud De koning en de rest

Een bewerking van 'De koning sterft' van Ionesco (een stuk voor volwassenen).


'De koning en de rest' is een absurdistische tragikomedie over een koning die gaat sterven. De koning is honderden jaren oud. Hoewel alles er op wijst dat hij gaat sterven, weigert hij dit te aanvaarden. Hij bindt de strijd aan met het onvermijdelijke en probeert de dood steeds uit te stellen. Maar zijn koninkrijk wordt steeds armzaliger en zijn wereld steeds kleiner.
Zijn gemoedstoestand wisselt voortdurend, wat voor vreemde capriolen zorgt. De hooghartige Marguerite, zijn oudere vrouw, probeert de koning voor te bereiden op zijn naderende dood en tracht hem te leren alles los te laten. Maar de jongere Marie ondersteunt vol overgave de koning in zijn verlangen naar het leven. Die tegenstelling zorgt voor de nodige strubbelingen. De knecht Jules probeert het paleis nog een beetje op orde te krijgen, maar is niet opgewassen tegen de oprukkende spinnenwebben. Hij blijft zijn koning echter tot het einde trouw.
Het stuk zit vol grappige taferelen, bijvoorbeeld de koning valt en staat steeds weer op, de koning danst (in de versie van Toneelgroep Expressie 'jumpt' hij), de koning wordt weer een baby...
Als de koning uitgeput is van de strijd om de dood te ontlopen, helpt Marguerite hem uiteindelijk om de dood te aanvaarden. Dan kan hij eindelijk alles loslaten. "Het was een hele opwinding over niets nietwaar? Maar nu ben je er eindelijk gekomen."