Inhoud Vrouwen om Dr. Deninga

Komedie over schone schijn, overspel en bedrog. Annie M.G. Schmidt heeft deze eenakter in 1958 geschreven op verzoek van Paleis Soestdijk. De toenmalige koningin Juliana had een toneelclub waarin ze zelf speelde. Het stuk is in 1958 op het paleis gespeeld; waarschijnlijk speelde de koningin de rol van Wies. De tekst van het stuk is pas jaren later boven water gekomen en gepubliceerd.


Vijf vrouwen zijn in afwachting op de thuiskomst van Dr. Deninga. Wat een fijne, rimpelloze zomermiddag met thee en cake had kunnen zijn mondt uit in een gevecht om de liefde voor slechts een man. Een Hollandse 'Keeping up appearances'.


De jonge dokter Deninga om wie alles draait in dit stuk zien we niet. De handeling speelt zich af op het terras achter het huis, in het Gooi gelegen, waar Jop en haar echtgenoot wonen. De jonge dokter schijnt briljant te zijn en op dit moment is hij in Londen voor lezingen en conferenties. Zijn toekomst ziet er rooskleurig uit. Zijn jonge vrouw Jop is in dat alles niet zo geïnteresseerd; zij is dol op konijnen en brengt veel tijd door in de konijnenhokken achter in de tuin.

 

Over een paar uur zal de dokter op Schiphol aankomen. Zijn moeder Thea en zijn tante Emmy zijn op bezoek bij Jop. Is er iets aan de hand, vraagt Thea zich af. Jop weet niet hoe laat haar man aankomt, zij maakt geen aanstalten om hem te gaan halen. En ja hoor, al snel hoort Thea het verhaal uit de mond van de trouwe secretaresse die altijd alles weet, en dus ook dit. De dokter heeft een verhouding met mevrouw Fresnay. Thea is diep geschokt, dit is vreselijk. Mevrouw Fresnay laat zich op dat moment aankondigen: ze wil met Jop spreken en de relatie openbaar maken. Zelf is ze onlangs gescheiden en ze wil dat de dokter nu ook de echtscheiding gaat aanvragen.

 

Thea speelt dan een gemeen spel om Mia Fresnay af te schrikken. Ze doet dat door gebruik te maken van haar eigen ervaring van zo'n dertig jaar geleden toen zij een relatie had met een getrouwde man. Ze schildert haar zoon af als kleptomaan, en met effect. Mia gelooft het, en moet er niet aan denken om haar goede hierdoor te laten bezoedelen. Ze verbreekt de relatie door een dure armband die ze van Dr. Deninga kreeg, achter te laten.

 

Wies en Jop hebben Thea het hele verhaal horen vertellen aan Mia. Jop is in tranen, maar dat blijkt van opluchting te zijn omdat ze nu weet wat er met haar man aan de hand is. Ze wist dat er iets was, maar niet wat. Opgetogen gaat ze zich opknappen om hem dan op Schiphol te gaan ophalen. Thea en Emmy zitten met de handen in het haar - hoe dit op te lossen?

 

Wies kan alle spanningen nauwelijks aan en staat op het punt om te knappen. Emmy dirigeert haar naar de kruiwagen in de achtertuin. Niets zo ontspannend als een potje kruien. Ze knapt er inderdaad van op, hoewel ze onder de modder zit als ze terugkomt.

 

Dan blijkt ook nog eens dat Mia achterhaald heeft dat verhaal over de kleptomaan slechts een leugen was. Ze wil haar armband terughalen, maar Thea belet dat. Wat te doen? De één na de ander - Wies, Mia, Emmy - komt op het idee om naar Schiphol te gaan om Jop voor te zijn.

 

Als Wies en Mia nog onderweg zijn naar Schiphol, verschijnt ineens Jop weer ten tonele, en vlak daarna Emmy. Dr. Deninga blijkt al thuis te zijn, hij had een ander vliegtuig en kwam aan op luchthaven Rotterdam! Emmy weet alle toestanden tot een einde te brengen. Ze heeft Dr. Deninga verteld wat er aan de hand was en... hij speelt mee. Hij heeft Emmy beloofd de relatie met Mia te verbreken en een tijdje te doen of hij kleptomaan is...