Recensie Nieuwsblad voor Castricum

13 maart 2002 Recensie Nieuwsblad voor Castricum

Expressie zet keiharde en ontroerende voorstelling neer

'De Richel' is een modern blijspel van Ton Davids dat vrijdag vlot en enthousiast werd gespeeld door Toneelgroep Expressie in Ontmoetingscentrum Geesterhage. Het in groten getale opgekomen publiek genoot zichtbaar van de voorstelling en dat had weer een positieve invloed op de acht spelers en speelsters.


Het blijspel speelt zich af in 'De Richel', een opvanggelegenheid voor enkele aan de zelfkant van de samenleving verkerende mensen: een alcoholist, een junk, een hoertje dat amper nog klandizie weet te trekken en het al op leeftijd zijnde type van de klassieke zwerfster, die haar schamele bezittingen en haar 'kind', de pop Iesje, in een winkelwagentje vervoert. Hun leven gaat zo zijn gang, met prettige momenten, maar ook met ogenblikken van ruzie en afkeer van elkaar. Tot op een dag de buurvrouw namens de buurtbewoners onrust komt zaaien; ze heeft ontdekt dat 'De Richel' in strijd is met het bestemmingplan.

Hetty van der Linden was als Toos, de pensionleidster, een goede keus. Resoluut, soms autoritair en later hevig terneergeslagen als zij haar levenswerk in het pension op moet geven. Gelukkig voor haar is daar nog Bennie (Arie Klaase), een dronkenlap die zich regelmatig liet zien in het pension en daar voor de nodige onrust zorgde. Van hem ook goed spel; alleen zijn forse stemgeluid en lallerige taal maakten hem dikwijls minder goed verstaanbaar. Marianne Leguyt, debutante bij Expressie, speelde op verdienstelijke wijze Pien, de assistente van Toos. Een goede start voor nog beter acteerwerk. Nieuw bij de groep is ook Truus Bronkhorst, die echter al ervaring heeft. Zij vertolkte als de buurvrouw de onrust in de buurt op overtuigende wijze, zij het dat wat meer verontwaardiging bij haar klachten een mooi contrast had kunnen vormen met haar bewondering later voor wat het 'tuig van De Richel' uiteindelijk toch maar had gepresteerd.

Martijn van Wonderen speelde de rol van junk Jotie alleszins aannemelijk. Ventend met de daklozenkrant zag hij zich al als gevierd schrijver en dichter. En als zodanig liep hij behoorlijk met zijn hoofd in de wolken. Zwerver Eduard (Roelant van Ewijk) was een door de drank aan lager wal geraakte acteur met als enige 'bekendheid' een optreden in een reclamespotje voor pindakaas. Hij wierp zich op als impresario en wist voor zijn tv-ster veel geld in de wacht te slepen. Een goede vertolking van deze pittige rol.

De tweede debutante, Peggy de Groot, speelde als het hoertje Wanda de sterren van de hemel. Een rol die haar goed lag en haar alle gelegenheid gaf te laten zien wat zij waard is. Zij liet ook fraai stil spel zien; Expressie mag deze actrice wel koesteren. Irma Karssen speelde haar partij van de wat oudere, klassieke zwerfster voortreffelijk; pinnig, soms krengerig, maar ook gevoelig en ontroerend bij de zorg voor haar 'kind', ontdaan ook over de sluiting van het pension. Heerlijk, subliem spel.

Decor en techniek waren prima verzorgd; hiervoor tekenden Jaap van der Linden en Gerben de Boo. Ali Bregman had de regie en mag terugkijken op een voorstelling met een geïnspireerde cast, die tevens zorgde voor een zeer soepele overgang tussen de scènes.


Nard van Schagen


terug naar Krantenberichten