Inhoud Morgen

'Morgen' gaat over een broer en een zus, Johan en Tessa. Zij dragen het juk van hun zware verleden met zich mee en hebben al twintig jaar geen contact meer met hun ouders: Piet en Hanna. Hanna wil inmiddels zo graag weten hoe het met haar kinderen is, dat ze een privé-detective inschakelt om ze te vinden.

We zien hoe Tessa, die in de prostitutie is beland en verslaafd is aan heroïne, zich staande probeert te houden. Haar collega en vriendin Nathalie, bij wie ze woont, houdt het niet meer uit met Tessa en wijst haar de deur. Nathalie belt Johan om te melden dat Tessa bij hem komt wonen. Johan ziet dit niet zo zitten. Zijn verloofde Marie, die er altijd nogal oubollig bijloopt en veel waarde hecht aan orde in huis, vindt het al helemaal niks.

Marie vreest dat zij en Johan dan helemaal geen tijd samen overhouden, want Johan werkt al zoveel over. Wat Marie echter niet weet, is dat Johan vreemdgaat met Samantha.

Hij heeft haar ontmoet in het café van Carmen. Samantha is stapelgek op Johan en ervan overtuigd dat hij de ware is. Als ze dit aan haar moeder Anna vertelt, adviseert Anna haar om alles op alles te zetten om hem te houden.

Als Tessa eenmaal bij Johan en Marie woont, wordt Marie steeds gekker van de lamlendige Tessa die alleen maar op de bank hangt. Johan is steeds maar weg en doet ook veel te weinig in huis. Dan verraadt Tessa de affaire van Johan. Marie is ontzet en verlaat het huis. Johan blijft verslagen achter, zich nauwelijks realiserend wat er gebeurt.

Marie klopt aan bij haar broer Fred en zijn vrouw Sandra. Ze wordt opgevangen, maar van een warm welkom is geen sprake. De relatie tussen Fred en Sandra staat al lange tijd onder spanning en dat is duidelijk voelbaar in hun huis. Van echte aandacht tussen Fred en Sandra is allang geen sprake meer. Ze zitten vast in hun patronen en zoeken beide hun heil bij anderen. Fred (in duikpak) bij prostituee Nathalie, en Sandra bij haar Franse geliefde, met wie ze chat en mailt.

Intussen horen we in een monoloog van Piet en in een gesprek tussen Hanna en privé-detective Snedig hoe het verwrongen verleden van het gezin eruit ziet. 'Piet met de losse handjes', vroeger zelf vaak geslagen door zijn vader, kon niet tegen het huilen van de kinderen en sloeg ze. Toen er een moment kwam dat hij Tessa onzedelijk betastte en Hanna dit zag, was de maat vol. Hanna klopte aan bij Bureau Jeugdzorg.

Dit had echter desastreuze gevolgen. De kinderen werden uit huis geplaatst en kwamen in een internaat terecht, waar ze slecht werden behandeld en werden misbruikt. De ouders mochten geen contact meer hebben met hun kinderen en verloren ze uit het oog. Tessa werd later prostituee. Johan wist een bestaan op te bouwen met een baan als accountant.

Tessa neemt Johan kwalijk dat hij het meest kostbare de deur uit laat lopen, iets wat zij zelf nooit heeft gehad: iemand die van je houdt en voor je zorgt. Johan weet niet meer wat of wie hij wil. Hij kan niet kiezen tussen Marie en Samantha.

Samantha heeft haar eigen levensvragen waar ze mee rondloopt. Ze wil Johan vasthouden, maar hoe doet ze dat? Waarom benadrukt haar moeder dat zo? Hoe is het eigenlijk stukgelopen tussen haar ouders? En wie is haar vader, die verdween toen ze zo jong was?

Ze confronteert haar moeder hiermee. Anna wil echter niet herinnerd worden aan de vader van Samantha. Uiteindelijk vertelt ze hoe moeilijk het was om steeds weer afscheid te moeten nemen van haar mooie Jaap, die zeeman was en vaak maandenlang wegbleef. Nogmaals drukt ze Samantha op het hart om te zorgen dat ze Johan bij zich houdt.

Marie wordt bij Fred en Sandra thuis geconfronteerd met hun onderlinge ruzies. Terwijl ze aanhoort hoe de twee tegen elkaar tekeer gaan en elkaar klein houden, realiseert ze zich hoe ze Johan heeft beperkt. Ze pakt haar spullen en vertrekt.

Intussen zit Johan in het café van Carmen nietsvermoedend een borrel te drinken, als Samantha in bruidsjurk komt binnenstormen - compleet met muzikant voor een serenade - en Johan ten huwelijk vraagt.

Johan is verbouwereerd. Nadat ze even samen hebben gedanst, wil Samantha zijn antwoord weten. Als dan ook moeder Anna nog achter de bar vandaan springt met de vraag wat het gaat worden, rent Johan verbleekt weg.

Tessa komt op straat Nathalie tegen, die een mantelpakje aanheeft, en werk als secretaresse blijkt te hebben gevonden. Ze heeft 'het leventje' achter zich gelaten. Tessa vraagt haar of ze weer bij haar mag wonen, maar Nathalie kan en wil het niet en loopt weg. Tessa zoekt haar toevlucht in de drugs.

Detective Snedig brengt Hanna en Piet naar het café van Carmen, omdat Carmen meer weet over Tessa. Als Carmen aan Hanna vertelt dat Tessa in de goot is beland en waar Hanna haar kan vinden, gaat Hanna verschrikt naar haar op zoek.

Dan komt Marie aan bij Johan, die verslonst op de bank hangt. Marie ziet er daarentegen eindelijk wat losser en hipper uit. Ze vertelt Johan dat ze zich bij Fred en Sandra gerealiseerd heeft dat ze hem teveel heeft beperkt en klemgezet. Ze wil Johan vrijlaten en vertelt hem daarom dat ze definitief bij hem weggaat. Dan komt Johan hevig in opstand. Dit is wat hij wil: vrij zijn, maar wel samen met Marie. Kan hij Marie overtuigen?

Hanna vindt Tessa op straat. Tessa is hoogst verbaasd om haar moeder te zien. Ze reageert eerst sarcastisch en afstandelijk. Hanna wil Tessa troosten en samen een band opbouwen. Even laat Tessa dit toe, totdat ze zich realiseert dat het nooit iets zal kunnen worden. Ze schreeuwt dit haar moeder toe, die verdrietig afdruipt. Tot slot zingt Tessa, eenzaam achtergebleven op toneel, 'That I would be good'.