Recensie Nieuwsblad voor Castricum


7 juni 2006 Nieuwsblad voor Castricum

Expressie indrukwekkend in Morgen

CASTRICUM - Toneelgroep Expressie heeft dit jaar alle zekerheden losgelaten en is zonder toneelscript aan de gang gegaan. Dat betekende vertrekken zonder verhaal, personages, tijdstippen, plekken en scènes, aldus John van Dongen in zijn inleiding in het programmaboekje. Een sprong in het diepe. Niet alleen voor de regisseur, maar zeker ook voor de twaalf spelers die alle personages en situaties uit eigen improvisatie lieten ontstaan. Samen met Saskia van Dongen vond de regisseur een 'rode draad' om de ontstane scènes aan elkaar te verbinden. Onder zijn bezielende leiding heeft Expressie keihard gewerkt om een indrukwekkend en gevoelvol stuk op de planken te brengen, waarbij ook de humor niet ontbrak. Kern van het stuk is de relatie die mensen met elkaar hebben, hun soms wanhopig zoeken naar vrijheid en naar iemand die van ze houdt.


Diverse verhaallijnen lopen door elkaar, maar alle hebben ze te maken met broer en zus Johan en Tessa, die hun ellendige jeugd proberen te vergeten. Martijn van Wonderen speelde vol overgave de rol van Johan en de debuterende Jimke Roos de zware rol van de verslaafde Tessa. Beiden waren bewonderenswaardig en wisten het publiek tot tranen te roeren. Dat Jimke na de dramatische slotscène nog in staat bleek 'That I would be good' te zingen, dwong veel bewondering af.
Hun ouders Piet en Hanna, gespeeld door Arie Klaase en Hetty van der Linden, verantwoordelijk voor het pijnlijke verleden van hun kinderen, zijn gedurende het hele stuk sfeervol belicht zichtbaar op de achtergrond. In de loop van het stuk wordt wat vroeger gebeurd is duidelijk door de knappe monoloog van Piet en door het moeilijke gesprek dat Hanna heeft met een detective wanneer ze na vele jaren op zoek is naar haar kinderen. Zij deed dit gevoelvol en overtuigend. Chapeau voor deze speelster die nog maar kort geleden aangereden werd - vandaar de arm in mitella.
Het publiek maakte kennis met Marieke Saat als de opgewekte Carmen in haar kroeg; de eveneens debuterende Hester Jonk, als de verleidelijke studente Samantha, de nieuwe liefde van Johan en Marieke Neervoort, als Nathalie, doorgewinterde prostituee bij wie Tessa tijdelijk inwoont en die later werk vindt als secretaresse. Dorrie Honingh maakte haar debuut als Anna, de alleenstaande moeder van Samantha. Saskia van Dongen speelde uitstekend de rol van Marie met wie Johan al enige jaren samenwoont - de scène waarin zij elkaar weer vinden was heel sterk, van zowel Saskia als Martijn. Wilco van Pel was Fred, de seksueel gefrustreerde broer van Marie, en hij acteerde erg overtuigend. Astrid Verdikt was naast hem goed op dreef als zijn teleurgestelde vrouw Sandra. Fred Beekers debuteerde als detective Snedig. De laatste is pas sinds april lid van de groep en kon meteen mee-improviseren, hetgeen hem goed afging.
Bijzonder was dat het geheel muzikaal werd gevolgd door gitarist en zanger Paul Boske. De muziek was uitstekend op het toneelspel afgestemd, de gespeelde nummers goed uitgekozen en Boske maakte indruk met zijn mooie stem.


Verrassend was de nachtmerrie van Johan: een dreigende groep donker geklede figuren kwam op vanuit de zaal en op het toneel, ritmisch met stokken tikkend en stampend, steeds luider, daarbij teksten uitroepend passend bij ieder personage uit het stuk, en omsloot Johan. Een aangrijpende scène, net als het gezamenlijk declameren van het gedicht 'Morgen gaan ze van me houden' van Jeannette Meijvogel na de pauze.
Decorbouwers Jaap van der Linden en Gerben de Boo slaagden erin op het podium van Geesterhage de vijf verschillende locaties te realiseren. Zo waren snelle overgangen mogelijk van de ene naar de andere scène en konden sommige scènes zich ook gelijktijdig afspelen. De fraaie belichting werd vakkundig geregeld door Gerben de Boo en de verzorgde grime was zoals vanouds in handen van Jaap van der Linden.
Expressie is weer gegroeid, zowel in aantal met vijf debuterende spelers als in ontwikkeling - de groep in weer op een hoger niveau gekomen.

Bron: Nieuwsblad voor Castricum, 7 juni 2006


terug naar Krantenberichten