2e persbericht

1 april 2004 2e persbericht

Expressie probeert de lat ieder jaar hoger te leggen

Toneelgroep Expressie bestaat ruim twintig jaar en wil haar publiek ieder jaar blijven verrassen. Daarom is dit jaar voor een stuk gekozen dat niet echt in het gebruikelijke repertoire van de toneelgroep past. Gekozen is voor het stuk 'Vuur in de Sneeuw' van de bekende Amerikaanse auteur Sam Shepard.


Voor regisseur John van Dongen is dit zijn examenstuk. Hij rondt hiermee zijn regieopleiding bij 'De Kunst' in Alkmaar af.


'Vuur in de sneeuw', een stuk over liefde, mishandeling en ontwrichting, vertelt het verhaal van relaties die stuklopen tussen twee families die met elkaar verbonden zijn door gewelddadige huwelijken.Sam Shepard probeert zijn enerzijds komische, anderzijds diep verontrustende beeld van Amerika te schetsen.


Het stuk begint met een hysterisch telefoontje van de gevluchte Jake (Hans Kuijs), die aan zijn jongere broer Frankie (Martijn van Wonderen) opbiecht, dat hij zijn vrouw Beth (Anke Huisman) heeft doodgeslagen. Vanaf dat moment wisselen de scènes tussen zijn familie en die van haar elkaar af.


Binnen Jake's familie maken we verder nog kennis met Sally (Marieke Neervoort), zijn zus, die ook de benen heeft genomen en hun moeder Lorraine (Irma Karssen), die door alle mannen uit haar leven is afgewezen. Beth's familie bestaat verder uit Baylor (Arie Klaase), haar op herten jagende vader, Mike (Freek Schermer), haar overdreven beschermende broer en moeder Meg (Hetty van der Linden), die zich maar niet kan herinneren of het nou zijzelf of haar moeder was, die een tijdje in een inrichting heeft gezeten.


Beth, zoals later blijkt, leeft nog en is herstellende van ernstig hersenletsel. Frankie wil dat graag met eigen ogen bevestigd zien en reist af naar hun huis. Wat dan volgt is een afschildering van de waanzin die zowel Jake als Beth ervaren als zij van elkaar vervreemden en de gevolgen daarvan voor hun familie.


Expressie speelt dit stuk op vrijdag 23 april en zaterdag 24 april om 20.15 uur en op zondag 25 april om 14.00 uur in de Paulusschool in Castricum. De zaal van deze school zal door Expressie worden omgetoverd tot een klein theater.


Voor meer informatie en reserveren kunt u kijken op www.toneelgroepexpressie.nl of bellen naar 0251 656513.


Door: Martijn van Wonderen


terug naar Krantenberichten