Schrijver Vuur in de Sneeuw

Sam Shepard


Samuel Shepard Rogers III werd op 5 november 1943 in Ford Sheridan, Illinois geboren. Hij groeide op in Californië als een door-en-door Amerikaans jochie. Hij werd grootgebracht met begrippen als 'mother, God and country' en werd gevormd door een cultuur van achtcilinder sleeën, westerns en rock 'n roll.


Shepard schreef meer dan 43 toneelstukken en acht filmscenario's. Met Eugene O'Neill en Tennessee Williams hoort hij, sinds zijn debuut in 1970, tot de Amerikaanse familie der poëtisch-realisten.


De conflicten in zijn melo-drama's gaan via Freud terug op de oude Grieken. Zijn figuren zijn op het eerste gezicht alledaags, maar door hun woordgebruik - rauwe en rechtstreekse taal van gewone mensen - en de klassieke situaties waarin ze verkeren, stijgen ze boven de werkelijkheid uit.


Het lijkt of alle cowboyfilms die Hollywood ooit maakte, terug te vinden zijn in Shepard's dramaturgie. Hij ontluistert de Amerikaanse droom. Shepard heeft weinig op met de fijnzinnigheden van de toneelschrijvers van Broadwayprodukties. Wat hij te zeggen heeft, zegt hij zonder omwegen. Het staat er zoals het er moet staan: hard, volks, aangrijpend en uitzichtloos.


Hij is, na Shakespeare, de meest gespeelde toneelschrijver in de Verenigde Staten.


Naast toneelschrijver is Sam Shepard ook acteur. Hij speelde onder andere in Black Hawk Down, Swordfish en The Pelican Brief. In 1984 kreeg hij een Oscarnominatie als acteur in een bijrol voor de film The Right Stuff.


Sam Shepard en Anne Heche in "One Kill"

Sam Shepard en Anne Heche in One Kill