Huidige productie

Augustus Oklahoma

De vermissing van de vader zorgt ervoor dat de familie Weston bij elkaar komt in het ouderlijk huis, ergens op de bloodhete vlakte van Oklahoma. De moeder is verslaafd aan pillen, de drie dochters worstelen ieder met hun zelfbeeld en partner, een tante bemoeit zich overal mee, de kleindochter van veertien rookt stevig, een neef zit beklemd in zichzelf. Kortom, aan ieder lid van deze familie zit wel een steekje los.

De familiebijeenkomst ontspoort. Het familiediner is een van de hoogtepunten. Vele situaties en personages zijn herkenbaar voor de toeschouwer en dat zorgt voor de nodige en af en toe heftige humor.

Het stuk opent met vader Beverly Weston, een plaatselijke dichter. Hij heeft het in deze proloog over zijn visie op het leven. Hij spreekt over zijn drankverslaving, over zijn vrouw en haar pillen, en citeert uit het gedicht The hollow men van T.S. Eliot: ‘This is the way the world ends.’ Dat alles vertelt hij tegen het Indianenmeisje Johnna Monevata, dat als nieuw hulpje bij de familie komt werken. Deze Johnna zal de enige van het bonte gezelschap zijn die overeind blijft en niet zoals de anderen stuurloos ten onder gaat. Met dit personage heeft Tracy Letts toch nog enige hoop willen uitdrukken in deze tragedie met herkenbare personages die, naar eigen zeggen, met een gezonde dosis introspectie moeten worden bekeken. Tracy Letts schreef zijn  'August: Osage County' in 2007. Het stuk werd enthousiast onthaald, ontving een jaar later de Pulitzer Prize for Drama. Tracy Letts (1965) wordt inmiddels vergeleken met Edward Albee, Eugene O’Neill en Tennessee Williams.

Terwijl hij ‘We draaien rond een cactusplant’ zingt, verlaat de vader het toneel. Na zijn verdwijning komt de familie bij elkaar. De één kan de ander niet goed uitstaan, ze zijn o zo beleefd tegen elkaar, maar onderhuids broeit het conflict. Dat zorgt voor lekker verbaal vuurwerk. Schil na schil worden de relaties gepeld, komen traumatische momenten uit het verleden aan het licht, worden geheimen onthuld. Dat alles leidt tot spanningen, met vaak hilarische gevolgen van dien.

Letts geeft in zijn stuk het lot van een generatie babyboomers weer. Een generatie die in armoede is gestart, zich een weg door het leven heeft kunnen opbouwen, maar met de verworven rijkdom geen raad weet. Tekenend helder is het moment waarop de verslaafde moeder Violet in haar eentje een plaat van Eric Clapton opzet: ‘Lay Down Sally’, waarmee een herboren Clapton zijn overwinning op zijn heroïneverslaving bezong.

Naar 'Augustus: Oklahoma' gaan kijken wordt tweeënhalf uur puur theaterkijkgenot.


Uitvoeringen:

• vrijdag 24 en zaterdag 25 mei 2019 om 19:30 uur in het Kennemertheater, Beverwijk

• vrijdag 28 juni en zaterdag 29 juni 2019 om 19:30 uur in theater Koningsduyn, Geesterhage, Castricum

Entree: 13,50 euro p.p. (inclusief consumptie)

Reserveren:

Let op: kaartjes reserveren loopt direct via de theaters.
Om te bestellen voor de voorstellingen in het Kennemer Theater, Beverwijk (24 en 25 mei), klik hier.
Om te bestellen voor de voorstellingen in theater Koningsduyn, Geesterhage, Castricum (28 en 29 juni), klik hier.

Hieronder interviews met de acteurs die 'Augustus: Oklahoma' gespeeld hebben op Broadway en hun personages toelichten.

Beverly Violet Johnna Barbara Bill Jean Mattie Fae Charles Kleine Charles Ivy Karen Steve Dyanne