Nieuwsoverzicht

10 maart 2017

Ervaar wat toneelspelen kan inhouden!

Op zaterdag 11 maart neemt Toneelgroep Expressie deel aan de Culturele Manifestatie in Geesterhage, Castricum. Wat is dat precies, toneelspelen? Hoe werkt een regisseur en hoe bestudeer je een rol? In de workshop van de Castricumse Toneelgroep Expressie kun je zelf meebeleven hoe een toneelstuk tot stand komt. Naast inlevingsvermogen is ook gebruik van lichaam en stem van groot belang bij toneelspelen. Een repetitie bij Toneelgroep Expressie begint daarom altijd met een uitgebreide warming up. Vervolgens onderzoeken we uitgebreid de karakters in het stuk waaraan we werken. Wat zijn hun motieven, hun verlangens? Dit speelt allemaal mee bij de inkleuring van een rol. In de workshop word je uitgenodigd om onder leiding van regisseur John van Dongen mee te doen aan een paar korte warming up-oefeningen. Vervolgens tonen een paar leden van Expressie aan de hand van een paar dialogen hoe de regisseur met hen aan het werk gaat en wat dat oplevert.

11 maart 2017

Nieuw Lid: Remco Beijer-Steeman

Per 1 maart is Toneelgroep Expressie een speler rijker: Remco, ons nieuwe lid, stelt zich voor. Klik hier voor zijn pagina.11 februari 2017

Succesvolle uitvoeringen Schuld

De uitvoeringen van Schuld liggen weer achter ons. Ze zijn zeer enthousiast ontvangen en er was een recordaantal bezoekers. Klik hier voor fotos en een recensie. Nu gaan we weer op zoek naar een nieuw stuk om het komende seizoen op de planken te brengen.


20 januari 2016

Extra voorstelling Spotgeesten

Op 15 januari heeft Expressie op verzoek nogmaals Spotgeesten op de planken gebracht. 27, 28 en 29 november waren de eerdere uitvoeringen. Voor foto's klik hier.31 oktober 2015

Erelid Jaap van der Linden overleden

Tot onze spijt vernamen wij het bericht dat ons erelid Jaap van der Linden op 29 oktober j.l. is overleden. Jaap was niet alleen erelid, maar ook iemand van de eerste garde, betrokken vanaf het begin (1982). Hij stond niet op de planken, maar voor de totstandkoming van voorstellingen was hij jarenlang onmisbaar. Hij was de decorbouwer, grimeur, pr-man, technische man en bestuurslid. En natuurlijk getrouwd met zijn lieve Hetty, ons andere erelid, die hij helaas op 28 juli 2011 moest verliezen. We zijn Jaap dankbaar voor zijn enorme inzet voor Toneelgroep Expressie. We wensen zijn naasten veel sterkte bij het verwerken van dit verlies.

18 oktober 2015

Hard gewerkt in toneelweekend

Het jaarlijkse toneelweekend is een echte traditie geworden bij Expressie. Op 10 en 11 oktober j.l. trokken we ons weer terug in een repetitielokaal - deze keer bij De Schakel in Castricum - om twee dagen nagenoeg onafgebroken te repeteren. Het gaf de productie 'Spotgeesten' een enorme boost! Zaterdagavond gingen we uit eten in Alkmaar en bezochten we de voorstelling 'Van Heijermans tot Houtappels' van het Braamtheater in theater De Vest. Dat zorgde voor de nodige inspiratie voor dag 2. Al met al een gezellig en intensief weekend.

6 oktober 2015

Nieuw lid: Josè Onderdenwijngaard

Toneelgroep Expressie heeft een nieuwe speler verwelkomd in de groep: José Onderdenwijngaard. Binnekort meer over José op deze website.

10 juli 2015

Afscheid Gerard

Helaas heeft het lidmaatschap van Gerard slechts kort geduurd. Vanwege een nieuwe baan verlaat hij onze groep alweer voordat hij de kans heeft gehad om zich te presenteren op het podium. Opnieuw is de rol van Edward/Edith vacant geworden. Gelukkig wil ons nieuwe lid Tamara inspringen, waardoor zij ook meteen kans krijgt voor haar toneeldebuut.

23 juni 2015

Spelerspagina Tamara

Tamara, ons nieuwe lid, stelt zich voor. Klik hier voor haar pagina.9 juni 2015

Nieuw lid en nieuwe groepsfoto!

Hier is de nieuwe groepsfoto van Toneelgroep Expressie. De oplettende kijker ziet er meteen ons nieuwe lid Tamara op staan. Zij werd vanavond tijdens de repetitie toegelaten tot de groep, na een geslaagde auditie. Van harte welkom, Tamara! Binnenkort meer informatie over Tamara op de spelerspagina van deze website.

2 juni 2015

Afscheid van Leonie

Helaas heeft Leonie Saarloos ons alweer verlaten voordat ze een rol op het toneel heeft kunnen neerzetten. Dit vanwege een verhuizing. We hebben erg genoten van het samenspel en hadden haar graag zien optreden in 'Spotgeesten'. De rol van Leonie (die de geest Elvira speelde) wordt overgenomen door Anke Huisman. De rol van Anke (die eigenlijk Edith speelde) wordt overgenomen door Gerard Schippers (Edith wordt Edward!). We wensen Leonie veel geluk en hopen haar terug te zien bij de voorstellingen.

2 juni 2015

Geslaagde voorstellingen 'De caracal'

Op 17, 18 en 19 april schitterde Dorrie Honingh in het Strandvondstenmuseum met haar monoloog 'De caracal'. De voorstellingen werden goed bezocht. De toeschouwers waren onder de indruk van de waanzinnig goede prestatie van Dorrie, met name hoe de personen aan de andere kant van de telefoonlijn tot leven kwamen door haar natuurlijke spel. Een spannend stuk, dat zich langzaam ontvouwde. En een enorme kick voor Dorrie, die volop heeft genoten!

24 maart 2015

Nieuwe speler: Gerard Schippers

Sinds februari is Toneelgroep Expressie een speler rijker: Gerard Schippers. Op deze pagina stelt hij zich voor. Welkom Gerard!
25 februari 2015

Nieuw stuk gekozen: Spotgeesten!

Eind vorig jaar heeft Toneelgroep Expressie een nieuw toneelstuk gekozen om de komende periode aan te werken. Het betreft een onvervalste komedie van Noël Coward, waarin een spirituele seance volledig uit de hand loopt. Het stuk dateert uit 1943. Bij de eerste opvoering in Nederland, twee jaar later, schreef Parool-columnist en publicist Simon Carmiggelt: "Men kan het aan een blijspelgenie als Coward overlaten, om alle krankzinnige situaties, die hieruit voortvloeien te gebruiken en ze zo uit te spelen dat een welhaast volmaakt geschreven, nergens inzakkende comedie ontstaat". Spelers: Peter Sanders, Silvy Dijkstra, Leonie Saarloos, Christien Kessens, Arie Klaase, Dorrie Honingh en Anke Huisman. De repetities zijn inmiddels in volle gang. Verwachte uitvoeringsperiode: najaar 2015.

5 november 2014

Wim Boske overleden

Tot ons grote verdriet is op 19 oktober 2014 onverwacht Wim Boske overleden. Wim speelde in 2012 met veel plezier een gastrol bij Expressie als de prins in de kindervoorstelling 'Uh-oh!!... Dit is niet het sprookjesbos...'. Vervolgens werd hij vast lid van de groep en schitterde in 2013 op de planken als Mike in 'Het geheugen van water'. Wim zou in 2015 de rol van Steve spelen in 'Augustus: Oklahoma'. Vanwege het overlijden van Wim heeft Toneelgroep Expressie besloten om deze productie te annuleren.
Klik hier voor de spelerspagina van Wim, inclusief foto's.

25 juli 2014

Nieuw lid: Leonie Saarloos

Sinds mei 2014 is de spelersgroep van Expressie uitgebreid met een vrouwelijk lid: Leonie. Vol enthousiasme heeft Leonie zich inmiddels gestort op de rol van Karen in 'Augustus: Oklahoma'. Informatie over Leonie is te vinden op de spelerspagina.17 maart 2014

Stand van zaken

Op dit moment werkt Toneelgroep Expressie aan drie toneelstukken: 'Augustus: Oklahoma' van Tracy Letts (grote bezetting), 'De Caracal' van Judith Hertzberg (spel: Dorrie Honingh) en 'Huwelijksspel' van Edward Albee (spel: John van Dongen en Wendy van den Brand). Uitvoeringen worden in het najaar verwacht. Concrete data en speellocaties zijn nog niet bepaald.

17 maart 2014

Nieuw lid: Peter Sanders

Heuglijk nieuws: begin 2014 heeft zich een nieuw lid bij Expressie gevoegd: Peter Sanders. Peter doet niet alleen aan toneelspelen, maar ook aan clownerie! Kijk voor meer informatie over Peter op de spelerspagina.

 

 

25 november 2013

Lovende recensie in het Noordhollands Dagblad!

De voorstellingen van 'Het geheugen van water' zitten erop. Wat hebben we met z'n allen genoten op het toneel! Drie geslaagde uitvoeringen met goede bezoekersaantallen. Publiek dat lacht en huilt. En de matineevoorstelling van zondag was de kers op de taart. Alles viel op z'n plek, het oprecht spel waar regisseur John van Dongen ons toe heeft aangezet, het uitdelen en incasseren, het drama, de humor... Heerlijk! En dan de volgende dag een mooie recensie in de krant. Dat is genieten...

22 november 2013

Trailer!

Voor het eerst in haar 30-jarige geschiedenis heeft Toneelgroep Expressie een trailer van de voorstelling! Gemaakt door José Schoonenberg van Camjo Promofilmhuis. Daar zijn we blij mee! Zie hieronder.


7 november 2013

Even voorstellen: Silvy

Sinds de zomer is zij lid van Expressie en nu stellen we haar voor op deze website: Silvy Dijkstra. Ze maakt zichzelf vanaf het begin al onmisbaar als productieassistent, creatieveling en tijdens de voorstelling ook als geluidstechnicus... We zijn heel blij dat ze zich bij ons heeft aangesloten en kunnen niet wachten tot ze zelf de planken op gaat. Klik hier voor meer informatie over Silvy.

26 juni 2013

Echo weerklinkt uit de zaal in kindervoorstelling 'Over morgen'

De voorstelling 'Over morgen' is enthousiast ontvangen in Limmen en Alkmaar. Helaas was er in Limmen op 9 juni slechts een handjevol kinderen en ouders, maar zij kregen wel een sprookjesachtige voorstelling voorgeschoteld. Het beperkte aantal bezoekers zou te maken kunnen hebben gehad met de kindervoorstellingen die toneelgroep Forento uit Castricum in hetzelfde weekend gratis aanbood i.v.m. hun jubileum. Dat was achteraf gezien niet zo handig gepland. Wel willen we Forento natuurlijk van harte feliciteren met hun 50-jarig bestaan!

Op 23 juni werd 'Over morgen' opnieuw opgevoerd, deze keer in Provadja Alkmaar, in een bijna volle zaal. De kinderen keken ademloos naar de spannende avonturen van Alize en Gwenny. Een mooi moment was het roepen van hun namen vanaf een hoge gevaarlijke berg. "Gwenny!!!" riep Alize in de verte. "Gwenny..........." klonk spontaan de echo van kinderstemmen uit de zaal. Een magisch moment. En hoe kon Alize toch haar kompas vergeten, terwijl de kinderen nog zo duidelijk riepen: "Je vergeet je kompas!" Gelukkig kwam aan het einde alles goed en dansten de zusjes vrolijk in de huiskamer samen met hun nieuwe broertje.

15 mei 2013

Kindervoorstelling 'Over morgen' op 9 en 23 juni

Poster Over morgenOp 9 juni (Limmen) en 23 juni (Alkmaar) wordt het sprookjesachtige kinderstuk 'Over morgen' van Roel Adam op de planken gebracht. De spelers Wendy van den Brand (prijswinnaar Monologenfestival Amsterdam 2012), Saskia van Dongen (prijswinnaar Monologenfestival Amsterdam 2012) en Anja Boske duiken vol enthousiasme in het avontuur van de zusjes Alize en Gwenny. De zusjes worden midden in de nacht bezocht door een jongetje dat vertelt hun nieuwe broertje te zijn. Alize en Gwenny moeten hem bevrijden uit het land van de muziek. Maar dat is helemaal niet gemakkelijk...
Gwenny is de jongste en dolenthousiast. Ze moet haar best doen om Alize te overtuigen om op weg te gaan. De reis voert hen over bergen, door dorpen en door steden, en door een donker woud. "Wat is dat, een woud?" vraagt Gwenny. "Een groot gevaarlijk bos", antwoord Alize bezorgd. Alize is de oudste en moet steeds opletten dat Gwenny niet in zeven sloten tegelijk loopt. Onderweg worden de zusjes allebei een dagje ouder. Maar de oudste blijft altijd de oudste en de jongste blijft altijd de jongste.

24 april 2013

Expressie werkt aan drie toneelstukken!

Over morgenMet groot enthousiasme werkt Expressie momenteel aan maar liefst drie producties. De eerste die uitgevoerd gaat worden (in juni) is het kinderstuk 'Over morgen'. In november volgt de tragikomedie 'Het geheugen van water', een prachtig stuk dat Expressie in 2007 al met veel succes op de planken bracht. En tot slot werkt Dorrie Honingh aan een monoloog, en niet de minste: 'De caracal' van Judith Herzberg. Kijk onder 'Huidige productie' voor meer informatie over de stukken.

21 oktober 2012

'Home sweet home' succes bij eenakterfestival in Hoorn

Saskia in Home sweet homeSaskia van Dongen heeft zaterdag 20 oktober nogmaals opgetreden met de monoloog 'Home sweet home' van Dario Fo, deze keer tijdens het eenakterfestival in Het Pakhuis in Hoorn. Ook hier werd de voorstelling enthousiast ontvangen. Of dit het laatste optreden was is nog niet helemaal zeker. Voorlopig staan er geen nieuwe optredens gepland.

21 oktober 2012

Nieuwe speler: Wim Boske

Toneelgroep Expressie mag dit seizoen een nieuwe speler verwelkomen: Wim Boske. Eerder speelde Wim als gastspeler al mee in de kindervoorstelling 'Uh-oh!! ...Dit is niet het sprookjesbos...' (de prins). Nu gaat hij deel uitmaken van de spelersgroep. Binnenkort informatie over Wim op de spelerspagina.

21 oktober 2012

Astrid Verdikt stopt bij Expressie

AstridNa jarenlange enthousiaste inzet heeft Astrid Verdikt besloten te stoppen bij Expressie. Ze legt ook haar bestuursfunctie neer. Astrid mag terugkijken op enkele prachtige rollen, zoals Catherine in 'Het geheugen van water' en Jane in 'Een onderwereldse glimlach'. We zullen Astrids talent, overgave en gezelligheid missen. Haar pagina wordt uit het rijtje gehaald op de spelerspagina, maar voor wie nog wil nagenieten blijft de pagina beschikbaar onder deze link: Astrid.

15 augustus 2012

Expressie tijdens Castricum Uit de Kunst

Poster Uit de KunstToneelgroep Expressie levert komend weekeinde een bijdrage aan de eerste editie van het Castricumse cultuurfestival Uit de Kunst. Op vrijdagmiddag 17 augustus verzorgt Expressie een theaterervaring voor kinderen van alle leeftijden. In de sfeer van de laatste voorstelling "Uh-oh!! ...Dit is niet het sprookjesbos..." kunnen kinderen deelnemen aan een interactief programma in de Tuin van Kapitein Rommel. Dat betekent zelf snuffelen aan wat toneelspelen is, door verschillende opdrachten van Expressie-regisseur John van Dongen, met medewerking van een aantal Expressie-spelers in kostuum. Het programma duurt ongeveer een half uur en deelname is gratis. Er zijn drie mogelijkheden om mee te doen: om 13 uur, 14 uur en 15 uur. Klik hier voor het programma van het festival. Graag tot vrijdag!

15 augustus 2012

"UH-OH!! ...Dit is niet het sprookjesbos..." goed bezocht

posterHet spannende kinderstuk dat Expressie uitvoerde op 15 juli in Theater Dansende Duinen was een groot succes. De twee voorstellingen werden goed bezocht door jong en oud, en de reacties van het publiek waren zeer enthousiast. Alles kwam dan ook prachtig samen: het spel, het decor, de kostuums, het licht en het geluid. Tijdens 'de battle' zaten de kinderen op het puntje van hun stoel. Tijdens de eerste voorstelling werd er daarbij fanatiek aangemoedigd vanuit de zaal, terwijl er bij de tweede voorstelling juist een gespannen stilte heerste. Gelukkig liep alles goed af voor professor Tsitnimedus.

26 juni 2012

Monologen enthousiast ontvangen in IJmuiden

Wendy en SaskiaWendy van den Brand en Saskia van Dongen hebben met veel enthousiasme opnieuw de prijswinnende monologen 'Een vrouw alleen' en 'Home sweet home' (beide van Dario Fo) ten tonele gebracht tijdens het KET-festival in IJmuiden op 22 en 23 juni 2012. De toeschouwers konden naderhand een evaluatie invullen, en daaruit bleek dat het publiek geboeid was, dat de monoloog van Wendy door sommigen als zeer confronterend werd ervaren, en de monoloog van Saskia als heel komisch. Er werden ook cijfers gegeven, deze kwamen gemiddeld tussen de 8 en de 9 uit.

12 mei 2012

Grappig kinderstuk gepland op 15 juli 2012 in Theater Dansende Duinen

PosterToneelgroep Expressie werkt momenteel aan een grappig kinderstuk, getiteld "Uh-oh!! ...Dit is niet het sprookjesbos...", geschreven door Mirjam Ouwehand. Twee gastspelers hebben zich bij Expressie gevoegd om dit mogelijk te maken: Wim Boske en José Veldt (zij spelen prins en boze stiefmoeder). Kijk voor meer informatie onder 'Huidige productie'.

12 mei 2012

Wendy en Saskia met monologen naar KET-Festival

FredDe prijswinnende monologen, 'Een vrouw alleen' en 'Home sweet home', zullen opnieuw op de planken worden gebracht door Wendy van den Brand en Saskia van Dongen. Op 22 en 23 juni 2012 treden zij op tijdens het KET-Festival in het Witte Theater in IJmuiden. Kijk voor meer informatie onder 'Huidige productie'.

12 mei 2012

Twee gastspelers gevonden voor het sprookjesbos

Toneelgroep Expressie kwam twee spelers te kort voor de uitvoering van het kinderstuk "Uh-oh!! ...Dit is niet het sprookjesbos...". Gelukkig is dit opgelost door de enthousiaste deelname van twee gastspelers, te weten Wim Boske (als prins) en José Veldt (als boze stiefmoeder). Zij worden (vooralsnog) geen lid van Expressie, maar spelen alleen deze productie mee. Ze voegen uitstekend in bij de groep. Wat een plezier om met z'n allen zo'n knotsgek toneelstuk in te studeren!

19 maart 2012

Afscheid van Nathalie Burrei

NathalieTot onze spijt heeft Nathalie Burrei besloten om afscheid te nemen van Toneelgroep Expressie. In twee mooie rollen liet ze de afgelopen twee jaar haar talent tot uitdrukking komen. We hebben erg genoten van het samenwerken en samen spelen. Helaas bleek de tijdsinvestering voor Nathalie te groot.

19 maart 2012

Fred Beekers stopt definitief bij Expressie

FredFred had al eerder enige afstand van Expressie genomen, omdat de tijdsinvestering voor hem te groot was. Onlangs liet hij weten om deze reden definief te stoppen. Fred zette van 2006 tot 2009 uiteenlopende rollen op zijn naam. Hij had veel plezier in het toneelspelen. We zullen hem missen en wensen hem veel succes met zijn mooie werk bij Resto Van Harte.

19 maart 2012

Expressie nodigt gastspelers uit

Door het vertrek van Nathalie en Fred is er een vacature voor een speler ontstaan binnen Expressie. Expressie heeft momenteel een wachtlijst, en het beleid is dat we bij een vacature iedereen van de wachtlijst uitnodigen om 3 repetities bij te wonen en een auditie te doen. Vervolgens zal uit hun midden een nieuwe speler worden gekozen om toe te laten. Het bestuur van Expressie heeft echter anders beslist. Omdat we halverwege een seizoen zitten, en we graag nog vóór de zomerstop een kinderstuk opvoeren, stellen we het toelaten van nieuwe spelers uit tot het nieuwe theaterseizoen in het najaar. Immers, we hebben de repetitietijd nu hard nodig. Intussen is er echter wel een leuk kinderstuk gekozen, waarvoor we nog twee spelers te kort komen. Het bestuur heeft besloten om hiervoor gastspelers te vragen, die dus geen lid worden van Expressie, maar alleen tijdelijk meedoen. Binnenkort meer informatie over het nieuwe stuk en over de gastspelers...

25 januari 2012

Voorstellingen komedies en monologen succesvol afgesloten

De voorstellingen zitten erop. Expressie is erin geslaagd om vier sterke producties neer te zetten... Het publiek kreeg komische stukken voorgeschoteld, vermengd met enige tragiek, en dit kwam zeer goed aan. Op het moment dat Christien Kessens in 'Vrouwen om Dr. Deninga' met haar exentrieke loopje en met modder in het haar het podium op kwam, was de hilariteit compleet. Op het moment dat Wendy van den Brand in 'Een vrouw alleen' vertelde hoe haar man de kamer in stormde, hield het publiek de adem in. Expressie werd volop gecomplimenteerd met het spelniveau. Binnenkort foto's op deze website...

28 november 2011

Saskia en Wendy winnen op Monologenfestival in Amsterdam!!!

De prijswinnaarsSaskia van Dongen en Wendy van den Brand sleepten zondag de prijzen in de wacht op het Monologenfestival in het Cameleon Theater in Amsterdam. Met een juryprijs en twee publieksprijzen waren ze de grote winnaars van het festival. Toeschouwers waren vol lof over het hoge acteerniveau.

 

Wendy make upVoor een volle zaal speelden Saskia en Wendy beiden hun monoloog van de Italiaanse auteur Dario Fo, beide geregisseerd door John van Dongen. Er waren deelnemers uit alle windstreken. Saskia wist met 'Home sweet home' het publiek overtuigend mee te slepen in haar hilarische maar ook tragische relaas. Wendy toonde op indrukwekkende wijze de zielenroerselen van een ongelukkige vrouw in 'Een vrouw alleen'.

 

Saskia met bekersDe juryprijs werd bepaald door dramadocent/regisseur Bart van Heel, bekend van het Amsterdamse cursuscentrum Tokodrama. Hij voorzag alle monologen van opbouwend commentaar. Hij prees Saskia en Wendy beiden om hun tekstbehandeling, snelle schakelingen en de vele kleuren die ze lieten zien. Ook anderen reageerden zeer enthousiast. Zo verzuchtte organisator Wim Wiertz dat hij in 55 jaar amateurtoneel nog nooit zo'n hoog niveau had meegemaakt.

 

De optredens in Amsterdam waren de premières van de twee monologen. Gelukkig zullen ze nog vaker te zien zijn, in ieder geval in januari in Limmen, als Toneelgroep Expressie optreedt in De Burgerij. Naast deze monologen worden dan nog twee korte stukken opgevoerd, namelijk 'Vrouwen om Dr. Deninga' van Annie M.G. Schmidt en 'Van Ostadestraat 33IV' van Aris Bremer. Kijk voor meer informatie onder Huidige productie.

18 november 2011

Wendy en Saskia spelen 27-11 op Monologenfestival in Amsterdam

Nog een paar dagen, dan spelen Wendy van den Brand en Saskia van Dongen de première van hun monologen op het Monologenfestival in het Cameleontheater in Amsterdam. Beide spelen een monoloog van ca. 35 min. van de Italiaanse auteur Dario Fo. Twee stukken vol tragiek en met humor. Kijk voor meer informatie onder Huidige productie.

18 november 2011

In memoriam Hetty van der Linden

Oud-speler Martijn van Wonderen heeft een "In memoriam" geschreven voor de in juli dit jaar overleden Hetty van der Linden, erelid van Expressie. Hetty was jarenlang een gewaardeerd lid van Expressie, een fijne, lieve vrouw, die ook prachtige rollen op haar naam zette. Klik hier voor de pagina over Hetty.

15 november 2011

Aankondiging voorstellingen in januari

In januari 2012 speelt Expressie maar liefst vier stukken! Kijk onder Huidige productie voor meer informatie...!

13 juni 2011

Afscheid van voorzitter Jessica Hüsslage

JessicaVorige week nam Jessica Hüsslage, die de week ervoor al was gestopt als speler, afscheid van het bestuur van Expressie. De rest van het bestuur besloot om voorlopig het voorzitterschap tijdens bestuursvergaderingen te rouleren. De overige taken van de voorzitter worden verdeeld onder de bestuursleden. Er wordt voorlopig dus geen nieuwe voorzitter aangewezen.

25 mei 2011

Verschuivingen in spelerssamenstelling

Na afloop van de vorige productie 'Weerzien' besloot Monique van den Hoed te stoppen bij Expressie. Astrid Verdikt, Fred Beekers en Arie Klaase besloten lid te blijven, maar enkele maanden niet mee te spelen. Daarentegen gingen Christien Kessens en Anke Huisman weer meespelen. Met de ontstane bezetting kwam regisseur John van Dongen tot een stukkeuze. Speler en voorzitter Jessica Hüsslage had reeds haar twijfels over het doorgaan bij Expressie. Vorige week hakte zij de knoop door: ze stopt. Toen zij het bericht gisteren aan de groep meedeelde was de schrik groot. Hiermee verliest Expressie een doortastende voorzitter en een gewaardeerde speelster. Haar rol in 'Vrouwen om Dr. Deninga' zal worden ingevuld door Dorrie Honingh. Er is een vacature ontstaan voor de functie van voorzitter. Het bestuur zal zich binnenkort buigen over een oplossing.

16 mei 2011

Expressie gaat 4 eenakters instuderen!

Expressie is altijd ambitieus, dat blijkt wel weer uit de stukkeuze voor het komende seizoen. Vandaag besloot het bestuur van Expressie onder voorbehoud akkoord te gaan met het plan van regisseur John van Dongen om maarliefst vier komische eenakters in te studeren. John maakte deze keuze om de spelers en zichzelf een interessante uitdaging te bieden. Op 6 juli zal worden besloten of het project haalbaar is en of de stukken daadwerkelijk zullen worden uitgevoerd. Benieuwd welke stukken het zijn? Kijk onder 'Huidige productie'.

19 februari 2011

Saskia van Dongen geeft radio-interview over 'Weerzien'

Regisseur en schrijver Saskia van Dongen is benaderd door radiomaker Willem Seignette voor een interview. Maandag 21 februari rond 17.35 uur zal zij een interview geven op Radio Castricum 105 (te vinden op 105 FM).

11 februari 2011

Persfoto 'Weerzien' gereed

Tijdens een avondje decors timmeren is de persfoto van 'Weerzien' gemaakt in een Castricumse boerderij. Op de foto staan van links naar rechts: Wendy van den Brand (als Marije), Astrid Verdikt (als Lisa) en John van Dongen (als Stefan). De foto is gemaakt en bewerkt door Saskia van Dongen. Klik op het fotootje voor een grotere versie.

17 januari 2011

Expressie speelt zelfgemaakt stuk 'Weerzien' op 4, 5 en 6 maart 2011

Het is zover... De titel is gekozen en de tekst is af. Door de improvisaties kenden de spelers hun personages al door en door. Nu wordt in sneltreinvaart tekst geoefend, gespeeld, decor ontworpen, kleding gekozen, etc...
'Weerzien' wordt een voorstelling met een lach en een traan. Lisa (Astrid Verdikt) treedt avond aan avond op in een theatercafé waar ze een schijnbaar succesvolle carrière heeft opgebouwd. Maar schijn bedriegt...

De voorstelling is tot stand gekomen op basis van improvisatie. Toneelgroep Expressie speelt deze bijzondere productie op 4, 5 en 6 maart 2011 in Theater Dansende Duinen in Castricum.

11 juni 2010

Volgende uitvoering in het voorjaar van 2011

Expressie brengt in het voorjaar van 2011 de huidige productie op de planken. Er is nog geen titel voor dit zelfgemaakte stuk. Het belooft een dynamische voorstelling te worden, waarin de zoektocht van een meisje door een bizar toeval leidt tot een explosieve confrontatie. Het speelt zich af in een theatercafé. Het maakproces zit momenteel in een stroomversnelling. Wekelijks worden er juweeltjes van scènes geimproviseerd, worden de personages uitgediept en wordt er getimmerd en geschaafd aan de constructie van het stuk.

11 januari 2010

Nieuw improvisatiestuk

Expressie is begonnen aan de nieuwe productie. In 2006 brachten we voor het eerst een zelfgemaakt stuk op de planken, getiteld 'Morgen'. En met succes! Nu springt Expressie opnieuw in het diepe. Zonder tekst en met open visier zijn we gestart. Dat betekent allereerst fascinaties delen en veel improviseren. Er zijn al enkele juweeltjes ontstaan. In de loop van het jaar zullen we uit het verzamelde materiaal een avondvullende productie creëren.

11 januari 2010

Informatie 'Een onderwereldse glimlach' onder 'Eerdere producties'

Vanaf nu is informatie over 'Een onderwereldse glimlach' (omschrijvingen, foto's, reacties) te vinden onder Eerdere producties. De informatie zal nog worden aangevuld.

22 september 2009

Saskia van Dongen neemt rol over in 'Een onderwereldse glimlach'

Door omstandigheden heeft Ruby Pieterson helaas haar rol als Elaine in 'Een onderwereldse glimlach' terug moeten geven. Gelukkig bleek Saskia van Dongen bereid haar rol over te nemen. Zij probeert nu in razend tempo in de halen wat de andere spelers de afgelopen maanden aan voorbereidingen hebben gehad.

24 augustus 2009

Erelid George Janssens overleden

Tot ons verdriet hebben wij vernomen dat Expressie-erelid George Janssens op 20 augustus j.l. op 81-jarige leeftijd is overleden. George was de allereerste regisseur van Expressie en regisseerde meer dan 15 stukken. Hij woonde de afgelopen 7 jaar in de Santmark, waar wij hem in het begin ook nog hebben mogen begroeten als toeschouwer bij de repetities.
Toneelgroep Expressie wenst alle nabestaanden veel sterkte met het verwerken van dit verlies.

22 augustus 2009

Foto's Verwarringen

De foto's van 'Verwarringen' staan op de website. Kijk onder Eerdere producties!

16 mei 2009

'Een onderwereldse glimlach' in het najaar

Dit seizoen (2008-2009) zijn de Expressie-spelers in twee groepen verdeeld: één groep speelde in 'Verwarringen' van Alan Ayckbourn, de andere groep speelt in 'Een onderwereldse glimlach' van Lars Noren. Een totaal ander stuk, die een heel andere voorbereiding vergt. 'Een onderwereldse glimlach' is een prachtig, aangrijpend stuk met vele lagen. Aan het blootleggen en doorgronden van die lagen, werken de spelers al sinds september vorig jaar. De voorstellingen zijn in november 2009.

16 mei 2009

Première Verwarringen achter de rug

Vrijdagavond was de eerste uitvoering van 'Verwarringen'. Het aantal reserveringen was helaas tegengevallen (slechts een kwart van het aantal toeschouwers in de afgelopen twee jaar). Niettemin speelden de Expressie-spelers volop. Hier en daar kwamen delen niet volop uit de verf, maar daar komt bij de overige twee uitvoeringen verandering in.

José Boske en Jimke Roos verrichtten kassawerkzaamheden. Astrid Verdikt, verkleed als Lucy, wees mensen op humoristische wijze hun plaats. Wendy van den Brand verzorgde het geluid tijdens de voorstelling. Regisseur John van Dongen bediende het licht. Andere spelers van Expressie boden alle nodige ondersteuning, zoals kaartcontrole en decorchangementen.
Voor de voorstellingen van zaterdagavond en zondagmiddag zijn nog voldoende kaarten beschikbaar. Reserveringen worden verwerkt tot ca. 3 uur voor de voorstelling. Ook zonder reservering kunt u gerust naar Theater Dansende Duinen komen. Voor route-informatie, klikt u hier. Graag tot ziens bij de voorstellingen!

16 mei 2009

'Een onderwereldse glimlach' in het najaar

Op de achterzijde van de toegangskaarten voor 'Verwarringen' is informatie te vinden over de voorstelling die Expressie in het najaar van 2009 brengt.

Dit seizoen (2008-2009) zijn de Expressie-spelers in twee groepen verdeeld: één groep speelt in 'Verwarringen' van Alan Ayckbourn, de andere groep speelt in 'Een onderwereldse glimlach' van Lars Noren. Een totaal ander stuk, die een heel andere voorbereiding vergt.

'Een onderwereldse glimlach' is een prachtig, aangrijpend stuk met vele lagen. Aan het blootleggen en doorgronden van die lagen, werken regisseur John van Dongen en de spelers sinds september 2008 t/m het najaar van 2009. Vanwege de intieme sfeer in 'Een onderwereldse glimlach', zal het stuk worden uitgevoerd in de kleinere theaters van Castricum en omgeving. Klik hier voor meer informatie. Stuur een mailtje naar saskia@toneelgroepexpressie.nl als u op de hoogte gehouden wilt worden van de uitvoeringsdata.

15 april 2009

Poster en flyer Verwarringen klaar

De ontwerpen van de poster en flyer van Verwarringen zijn klaar. Ze worden gedrukt en zijn binnenkort in heel Castricum en omstreken te vinden. Op 15, 16 en 17 mei is het zover. Bezoek onze komische voorstelling en laat je verrassen door de gekke capriolen die worden uitgehaald.

10 maart 2009

Oud-voorzitter Wim Dekker overleden

Wim Dekker Met grote schrik hebben de leden van Expressie afgelopen maandag kennisgenomen van het overlijden van oud-voorzitter Wim Dekker. Nog geen jaar geleden reikte Wim, voorafgaand aan de voorstelling De Eetkamer, een erepenning uit aan Irma Karssen.
Wim heeft veel betekend voor Expressie. Hij was voorzitter, hielp samen met zijn vrouw Bep Expressie uit de moeilijkheden dankzij financiële steun, en speelde o.a. een rol in het stuk ‘Ik wil Mjoessof spreken’ onder regie van George Janssens. Ook zijn dochter Jolanda en zijn oudste zoon Koos, hebben destijds diverse rollen gespeeld bij Toneelgroep Expressie. Wim Dekker is na een zwaar ziekbed op 5 maart j.l. overleden. De uitvaart vond plaats op maandag 9 maart. We wensen zijn vrouw Bep en andere nabestaanden veel sterkte met het verwerken van dit verlies.

12 januari 2009

Jaap van der Linden gehuldigd

Expressie-erelid Jaap van der Linden maakt een zware tijd door in verband met de ziekte van zijn vrouw, tevens erelid, Hetty van der Linden. Om deze reden was een huldiging al vaak uitgesteld. Op 7 januari j.l. vond het dan toch plaats. Jaap kreeg van voorzitter Jimke Roos en bestuursleden John van Dongen en Saskia van Dongen een oorkonde en erepenning van de NVA (Nederlandse Vereniging voor Amateurtheater) uitgereikt, voor de inspanningen die hij in de afgelopen 25 jaar voor Expressie heeft geleverd. Dit tot Jaap's verbazing, want - zo bleek - hij had in 2000 reeds dezelfde oorkonde gekregen. Jaap was namelijk reeds actief bij het amateurtoneel voordat hij zich bij Expressie aansloot. Niettemin nam Jaap de erepenning in ontvangst. De bestuursleden bedankten hem nadrukkelijk voor zijn 25-jarige inzet voor Expressie. Dit was immers de aanleiding voor deze oorkonde. Op de vraag of hij het leuk vond om zijn 25-jarige betrokkenheid op een later moment een keer te vieren, zei hij dat hij liever niet in de belangstelling stond. Een bescheiden man, die Jaap. We wensen Jaap en Hetty veel sterkte in deze moeilijke tijd.

27 december 2008

Nieuwe groepsfoto Expressie

Eindelijk weer een nieuwe kiek van de spelers en regisseur van Expressie, gemaakt in de hal van De Santmark. Alleen Christien Kessens ontbreekt helaas op de foto. Dit is de enthousiaste groep die komend jaar twee producties op de planken brengt: 'Verwarringen' van Alan Ayckbourn en 'Een onderwereldse glimlach' van Lars Noren. Voor meer informatie over de spelers, klik op Spelers.

2 december 2008

Expressie verzorgt feestavond TIG

Op 15 november j.l. heeft Expressie een bijdrage geleverd aan de feestavond van de Heemskerkse tuindersvereniging Tot Ieders Genoegen, die haar 45-jarig bestaan vierde. Met sketches, een scene uit 'Verwarringen' van Alan Ayckbourn en een lied werden de tuinders vermaakt. Binnenkort foto's.

1 oktober 2008

Roel en Wendy nieuwe bestuursleden Expressie

Tijdens de Algemene Ledenvergadering van 29 september j.l. heeft Martijn van Wonderen zijn functie als secretaris van Expressie neergelegd. Roel van de Waal had zich ter beschikking gesteld om de functie over te nemen en is tijdens de ALV gekozen. Daarnaast heeft Wendy van den Brand zich bereid getoond om als algemeen bestuurslid aan te treden. Beide nieuwe bestuursleden kregen unaniem steun van de leden.

1 oktober 2008

Toneelgroep Expressie ingehuurd voor feestavond

Toneelgroep Expressie gaat in november een vrolijke bijdrage leveren aan een feestavond. Hiervoor zijn enkele extra repetities afgesproken. Bij welk feest Expressie aanwezig zal zijn houden we maar even geheim.

1 oktober 2008

John en Saskia treden op in Amsterdam

Expressie-regisseur John van Dongen en speelster Saskia van Dongen staan momenteel in een voorstelling van een Amsterdamse toneelvereniging met het stuk 'Schrijf me in het zand' van Inez van Dullemen. 'Schrijf me in het zand' is een aangrijpend stuk over seksueel kindermisbruik binnen een gezin. Toneelgroep Sense speelt deze voorstelling in twee theaters in Amsterdam. Afgelopen weekend in het Crea-theater, komend weekend in het Pleintheater. Aanstaande vrijdag is er een besloten voorstelling voor de medewerkers van de Kindertelefoon. Zondag is de laatste voorstelling. Kijk voor meer informatie op www.toneelgroepsense.nl.

21 augustus 2008

Martijn van Wonderen niet langer spelend lid

Martijn kwam maandag 18 augustus met een mededeling waar Expressie even van stond te kijken: hij stopt. Eerder gaf hij reeds aan het secretarisschap te willen overdragen. Dit zal op de Algemene Leden Vergadering van 29 september gebeuren. Nu meldde hij tevens te willen stoppen met spelen. Zijn verhuizing naar Kortenhoef speelt een belangrijke rol bij deze beslissing. Martijn blijft wel lid en zal af en toe langskomen. Martijn was al ruim 10 jaar lid van Expressie en voor velen hèt gezicht van de vereniging.

21 augustus 2008

Carla en Thea keren dit jaar niet terug

Carla van Wezop (bekend van haar rol als koningin Marguerite in 'De koning en de rest') en Thea van den Dungen, twee speelsters die zich vorig seizoen wegens omstandigheden terugtrokken van een rol in 'De eetkamer', hebben beide besloten dit seizoen niet terug te keren naar Expressie. Wellicht dat we hen in de toekomst nogmaals mogen verwelkomen als lid. Expressie wenst beide veel geluk.

19 mei 2008

Irma Karssen gehuldigd bij uitvoering De Eetkamer

Bij de première van De Eetkamer op vrijdag 16 mei werd Expressie-erelid Irma Karssen gehuldigd in verband met haar 25-jarig lidmaatschap. Irma was verrast toen ze voorafgaand aan de voorstelling in het zonnetje werd gezet door secretaris Martijn van Wonderen. Oud-voorzitter Wim Dekker roemde Irma's inzet en enthousiasme en overhandigde haar een oorkonde van de Nederlandse Vereniging voor Amateurtheater (NVA) en een erepenning.
Irma hielp Expressie in het afgelopen seizoen uit de brand, door halverwege het seizoen enkele rollen uit De Eetkamer op zich te nemen. Voor de spelers van Expressie was het een groot plezier dat Irma deelnam. Irma had zelf duidelijk ook lol in het spelen. Onvergetelijk is met name de felheid waarmee ze als tante Hertien haar nichtje Tonny (gespeeld door Jessica Hüsslage) uitfoeterde: "Je kunt die leraar van je zeggen dat ik er veel voor voel om met dit onderdrukkende mes in mijn handtas naar Amersfoort te komen en hem zijn cultureel antropologische ballen af te snijden."

17 mei 2008

Eerste uitvoering De Eetkamer goed ontvangen!

De première van De Eetkamer is achter de rug. Voor een goedgevulde zaal speelde Expressie vrijdag een energieke voorstelling, die goed werd ontvangen. Houd voor foto's van de voorstelling deze website in de gaten.

9 maart 2008

Slecht nieuws en goed nieuws: Thea en Irma

Tot onze spijt heeft Thea van den Dungen onlangs haar rollen teruggegeven wegens persoonlijke omstandigheden. Even zat Expressie met de handen in het haar. Gelukkig werd een oplossing gevonden: twee van Thea's rollen worden overgenomen door niemand minder dan erelid Irma Karssen!
De Expressieleden zijn trots en dankbaar dat Irma deel zal uitmaken van 'De eetkamer'. De overige rollen van Thea zijn verdeeld onder andere spelers. We wensen Thea veel sterkte.

9 maart 2008

Drie scènes op Culturele Manifestatie

Op zaterdag 8 maart 2008 speelde Expressie op de Culturele Manifestatie in Castricum enkele scènes uit 'De eetkamer'. Op deze manier kregen de aanwezigen een voorproefje op onze voorstelling. Hoewel we nog midden in ons repetitieproces zitten, wisten eerst Arie en Dorrie en vervolgens Roel en Wendy al een complete scène neer te zetten. Voor Roel en Wendy was het bovendien de eerste keer dat ze voor Expressie op het podium stonden. Bijzonder was ook dat Astrid wilde invallen voor de afwezige Christien. Astrid had de tekst die middag geleerd. Samen met Fred kreeg ze op het podium regieaanwijzingen van regisseur John. Fred en Astrid maakten er een grappige scène van.

3 februari 2008

Poster van De Eetkamer is klaar!

Na een fotosessie met Wendy, Fred en Christien in het huis van Wim en José Boske, en enig knip- en plakwerk van Saskia, is de poster van De Eetkamer gereed. Binnenkort overal in Castricum en omstreken te vinden.

27 januari 2008

Expressie speelt op Culturele Manifestatie

Op zaterdag 8 maart 2008 zal Expressie op de Culturele Manifestatie enkele scènes spelen uit 'De eetkamer'. Kom gratis kijken naar dit voorproefje op onze voorstelling! Locatie: sporthal De Bloemen, Castricum.

8 januari 2008

Nieuwsbrief op de website!

De nieuwe "Express yourself!" is verschenen. En voor het eerst staat de nieuwsbrief ook op de website! Kijk snel onder Nieuwsbrieven om 'm te lezen.

7 januari 2008

Twee spelers afgevallen

Wegens persoonlijke omstandigheden hebben zowel Carla van Wezop als Martijn van Wonderen hun rol in De Eetkamer teruggegeven. Dat is natuurlijk erg jammer en het betekent stevig aanpoten voor de overige spelers, die hun rollen op zich hebben genomen.

28 november 2007

Expressie met maar liefst 15 spelers begonnen aan 'De eetkamer'

Expressie heeft sinds het begin van dit seizoen vijf nieuwe spelers. Omdat na vorig seizoen iedereen is gebleven, is de groep dus flink gegroeid! Voor regisseur John van Dongen was het een lastig karwei om een stuk te vinden waar iedereen zijn ei in kwijt zou kunnen. Uiteindelijk is er gezamenlijk gekozen voor 'De eetkamer' van Gurney. Sinds enkele weken wordt er enthousiast gewerkt aan diverse scènes uit dit stuk. De voorstellingen staan gepland in mei...

28 november 2007

Nieuwsbrief in de maak

Nog even en er verschijnt weer een 'Express yourself!'. Omdat de laatste uitgave bijna een jaar geleden is verschenen, wordt deze nieuwsbrief extra uitgebreid. Er wordt stilgestaan bij de stukken die Expressie afgelopen jaar op de planken zette, bij de nieuwe spelers en het nieuwe stuk.

24 september 2007

Volop gelach om jumpende koning

De voorstelling 'De koning en de rest' is achter de rug. Zo'n 160 kinderen en volwassenen zagen hoe de koning zich in de gekste bochten wrong om de dood te ontwijken. Hij gaf bevelen, hij viel en stond weer op, hij werd kind, hij jumpte, hij huilde, hij dicteerde wat er na zijn dood moest gebeuren... Uiteindelijk gaf hij zich er toch maar aan over.
Voor Carla van Wezop (koningin Marguerite) was het een prachtig debuut. Als strenge maar rechtvaardige koningin stond ze haar mannetje. Jimke Roos (koningin Marie) zette haar rol ook sterk neer. Knap, zeker gezien het geringe aantal repetities waar ze bij aanwezig kon zijn. Martijn van Wonderen (Jules) was toegewijd aan de koning, maar voerde zijn taken vaak wat klungelig uit. Daarmee werkte hij vaak op de lachspieren. De absolute ster was John van Dongen (de koning) die vol overgave het publiek meesleepte in zijn verdriet, zijn levensvreugde en in de rare fratsen die hij uithaalde. De kinderen in de zaal gierden het uit toen hij als kleine baby over het toneel kroop.
Een prachtig onderdeel van het stuk waren de blazers Christine Stam en Paul Bijman, die steeds keurig in het gelid het toneel op kwamen om de koning en koninginnen aan te kondigen. Ze droegen hiermee bij aan de afwisseling en de sfeer van de voorstelling, wat het geheel zeer ten goede kwam.
Houd deze website in de gaten, want binnenkort verschijnen er foto's!

23 augustus 2007

'De koning en de rest' op 23 september!

Eindelijk! De datum voor de voorstelling van 'De koning en de rest' is bekend! Noteer vlug in je agenda: zondag 23 september om 14.30 uur in Theater Dansende Duinen. Entree 5 euro.

16 juli 2007

Rolwisselingen 'De koning en de rest'

Even leek 'De koning en de rest' van de baan, toen Christien Kessens en Fred Beekers hun rol teruggaven. Maar gelukkig vonden we een oplossing. Jimke Roos wilde de rol van Marie wel overnemen, Martijn van Wonderen wilde wel Jules spelen en John van Dongen was bereid de rol van Jules te ruilen voor die van de koning. Carla van Wezop bleef bij haar oude rol van Marguerite. In deze nieuwe samenstelling gaan we keihard werken om de voorstelling binnen korte tijd op de planken te brengen.

30 april 2007

Saskia van Dongen gaat 'De koning en de rest' regisseren

De uitvoeringen van 'Het geheugen van water' zitten er weliswaar op, maar dat betekent niet dat Toneelgroep Expressie stilzit. Reeds enkele maanden wordt er gewerkt aan de voorstelling 'De koning en de rest'. Het probleem was dat regisseur John van Dongen al vrij in het begin van het repetitieproces noodgedwongen de rol van Jules op zich had genomen. Die dubbele taak - regie en spel - bleek niet ideaal. Op maandag 23 april j.l., bij de nabespreking van 'Het geheugen van water', werd zijn dubbele taak in de groep besproken. Expressie-speelster Saskia van Dongen had aangegeven graag enige stappen richting regie te zetten. Zo ontstond het idee dat zij de regie van 'De koning en de rest' over zou nemen. Aangezien hier door de spelers enthousiast op werd gereageerd, werd de knoop direct doorgehakt. Vanaf maandag 7 mei a.s. zal Saskia - met regie-assistentie van John - de regie op zich nemen en samen met de spelers verdergaan met het creëren van een prachtige voorstelling.

30 april 2007

Foto's, filmpjes, recensies, enz....

Jaaaaaa! De informatie over 'Het geheugen van water' is verhuisd naar eerdere producties en is aangevuld met foto's, filmpjes en krantenberichten. Voor iedereen die nog eens wil nagenieten èn voor iedereen die wil zien wat hij/zij heeft gemist. Meer info, zoals reacties van het publiek en informatie over de schrijfster volgen.

22 april 2007

Foto's generale repetitie 'Het geheugen van water'

Bij de generale repetitie van 'Het geheugen van water' op 19 april 2007 heeft Gert-Jan Maas foto's gemaakt. Klik hier om ze te zien.

6 maart 2007

Foto's toneelweekend Amsterdam op website

Onder Foto's zijn vanaf nu de foto's te zien van het toneelweekend 2007, dat op 3 en 4 februari plaatsvond in Amsterdam. Twee dagen werd er in een zaal bij Crea gerepeteerd. Regisseur John van Dongen verzorgde speloefeningen en verdeelde verder zijn aandacht over "Het geheugen van water" en "De koning en de rest". Zaterdagavond bezocht de groep de voorstelling "Rouw siert Electra" van Toneelgroep Amsterdam.

18 november 2006

Expressie begonnen aan productie kinderstuk 'De koning en de rest'

Expressie zal dit jaar twee producties op de planken zetten: 'Het geheugen van water' voor volwassenen en 'De koning en de rest' voor de jeugd vanaf 8 jaar. 'De koning en de rest' is geschreven door Roel Adam. Het is een bewerking van het door Ionesco geschreven 'De koning sterft' (voor volwassenen). Dit is ook het centrale thema van het stuk: de oude koning gaat sterven. Zijn twee vrouwen, Marie en Marguerite, en zijn knecht Jules proberen hem op hun eigen manier bij te staan. Het stuk zit vol grappige taferelen. Klik hier als je wilt weten wie erin spelen of als je meer wilt lezen over het stuk.

18 november 2006

Gastenboek verwijderd

Het gastenboek is definitief van deze website verwijderd. We hebben hiertoe besloten vanwege de enorme hoeveelheden spam, en omdat het gastenboek daarbuiten niet intensief werd gebruikt. In plaats daarvan zullen we voortaan bij iedere voorstelling de gelegenheid geven om een reactie in te vullen op een formulier, welke dan op de website verschijnt. Bij de laatste productie 'Morgen' in juni dit jaar, zijn reeds reactieformulieren ingevuld door enkele bezoekers. Deze zijn nu op de website gepubliceerd. Wie zo'n formulier heeft ingevuld en er bezwaar tegen heeft dat het op de website verschijnt, kan dit uiteraard doorgeven (via een mailtje naar saskia@toneelgroepexpressie.nl. De reactie zal dan van de website worden verwijderd. Klik hier voor de reacties op de voorstelling 'Morgen'.

15 oktober 2006

Nieuw bestuur Expressie enthousiast van start

Vol enthousiasme is het nieuwe bestuur van Expressie, dat sinds de algemene ledenvergadering van 25 september j.l. actief is, van start gegaan. Het nieuwe bestuur bestaat uit Jimke Roos (voorzitter), Martijn van Wonderen (secretaris), John van Dongen (penningmeester) en Saskia van Dongen (pr). Zij hebben de eerste twee vergaderingen er reeds op zitten. De derde staat alweer gepland. Er valt veel te bespreken en te regelen. Het nieuwe bestuur is vastbesloten om Expressie te laten groeien en in de regio op de kaart te zetten.

19 september 2006

Expressie speelt 'Het geheugen van water'

Het stuk dat Expressie in het voorjaar van 2007 op de planken zal zetten is...
'Het geheugen van water' van Shelagh Stephenson, in 2000 bekroond met de Laurence Olivier Award voor beste nieuwe komedie. Een scherpzinnige zwarte komedie voor zes spelers. Klik hier voor meer informatie.

6 juni 2006

Uitvoeringen 'Morgen' zeer geslaagd

Helaas, de twee uitvoeringen van 'Morgen' zitten erop. De 70 a 80 toeschouwers per avond zagen een emotioneel toneelstuk dat vol overgave werd gebracht. Alle spelers haalden het maximale naar boven.
De tweede avond had regisseur John van Dongen het decor wat kaler gemaakt (minder aankleding, alleen het noodzakelijke meubilair) en alle spelers enkele nieuwe opdrachten meegegeven, waardoor er nog scherper werd gespeeld en het verhaal nog beter tot zijn recht kwam.
De reacties waren over het algemeen positief. Sommige toeschouwers waren echt geraakt. Op de website verschijnen deze week reacties uit het publiek, de recensie uit Dagblad Kennemerland en natuurlijk foto's...
Kijk ook in ons gastenboek voor reacties. Laat meteen zelf een berichtje achter!

17 april 2006

Kaartjes reserveren voor 'Morgen'

Vanaf heden is het mogelijk om via deze website kaartjes te reserveren voor de uitvoeringen van 'Morgen' op 2 en 3 juni 2006! De informatie over de voorstelling onder huidige productie wordt binnenkort uitgebreid. Klik hier voor het reserveringsformulier.

12 april 2006

Nieuwe teller op de website vanwege pop-up reklame

Op woensdag 12 april om ca. 22.00 uur is er een nieuwe teller op deze website geplaatst (zie het icoontje in de rechterkolom). Dit in verband met de irritante pop-up reklame die de vorige teller (van Webstats4u) met zich meebracht. Hopelijk is dit probleem nu verholpen. Het betekent wel dat deze teller weer bij nul begint.

11 april 2006

Nieuwe speler krijgt meteen een rol

FredToneelgroep Expressie mag een nieuw lid verwelkomen! Toen Fred Beekers het optreden zag dat Expressie tijdens de Culturele Manifestatie in Castricum gaf, was zijn interesse gewekt. Na twee repetities te hebben bijgewoond, heeft hij besloten om lid te worden. En Fred kan direct volop meedoen, want hij krijgt een kleine rol. In het stuk 'Morgen' konden we namelijk goed een privédetective gebruiken. We heten Fred van harte welkom en hopen dat hij veel plezier zal beleven aan het toneelspelen! Binnenkort meer informatie over Fred op de spelerspagina van deze website.

20 maart 2006

Toneelgroep Expressie op Culturele Manifestatie!

Op zaterdag 18 maart 2006 heeft Toneelgroep Expressie opgetreden op de Culturele Manifestatie in sporthal De Bloemen in Castricum. Voor diverse spelers was dit hun toneeldebuut! We gaven een korte voorstelling van een half uur. Hierin kwamen alle personages uit ons nieuwe toneelstuk 'Morgen' aan bod en werden enkele onderlinge confrontaties gespeeld. Regisseur John van Dongen verzorgde de muziek en erelid Jaap van der Linden grimeerde enkele spelers. Er waren zo'n 80 toeschouwers aanwezig. Onder hen was Expressie-erelid Irma Karssen, die naderhand aangaf onder de indruk te zijn van de ontwikkeling die de groep heeft doorgemaakt sinds de openbare repetitie in december 2005. Het optreden was een leuke en leerzame ervaring, die ons input geeft om verder te bouwen aan het stuk.

13 maart 2006

Expressie 18 maart op Culturele Manifestatie

Zaterdag 18 maart 2006 treedt Toneelgroep Expressie om ca. 20.30 uur op in sporthal De Bloemen in Castricum, waar de tweejaarlijkse Culturele Manifestatie plaatsvindt. Vele Castricumse verenigingen presenteren zich daar gedurende het hele weekend. Expressie treedt zaterdagavond een half uur op met een korte voorstelling, compleet nieuw en volledig anders dan wat we tijdens de openbare repetitie lieten zien. In dit voorproefje op onze voorstelling 'Morgen' (2 en 3 juni 2006) komen alle elf de personages voor en krijgt u een beeld van hun dilemma's. Kom vooral kijken! De toegang is gratis.
Hoe zal prostituee Tessa reageren als ze na jaren haar moeder weer ziet? Wat zegt Johan tegen zijn verloofde Marie, als hij veel liever bij Samantha wil zijn? En Samantha wil in een gesprek met haar moeder nu eindelijk wel eens weten wie haar vader is. Of er samenhang is tussen deze confrontaties? Jazeker, maar kom daarvoor naar onze voorstelling!
Expressie maakt dit seizoen een eigen productie op basis van improvisatie, getiteld 'Morgen'. Iedere week krijgt de voorstelling meer vorm. Op de Culturele Manifestatie ziet u een compilatie van de laatste vorderingen. De verhaallijnen zijn bekend. Hoe het stuk er uiteindelijk uit zal zien, staat pas vast bij onze uitvoeringen op 2 en 3 juni 2006 in Geesterhage in Castricum.

7 maart 2006

Marga gaat op reis

Eind februari heeft speelster Martine Kamminga aangegeven te stoppen bij Toneelgroep Expressie. Haar voorkeur gaat uit naar een andere vorm van toneelspelen. Haar rol Marga had in de afgelopen maanden al veel vorm gekregen, net als de andere personages in het stuk dat Expressie maakt. We vinden het jammer dat Martine is afgehaakt, maar respecteren haar keuze. Met enige aanpassingen in de verhaallijn gaan we door op de ingeslagen weg. We wensen Martine veel geluk en hopen haar te zien bij de uitvoering!

15 januari 2006

Gezellig toneelweekend brengt grote stap vooruit

Wisten de regisseur en acteurs van Expressie begin januari nog nauwelijks welke kant het eigen stuk op zou gaan, sinds het weekend van 14 en 15 januari is er ineens een structuur, zijn de rollen flink uitgediept en zit iedereen barstensvol ideeën over het verhaal. Het was dan ook een zeer intensief toneelweekend. Expressie begaf zich naar een repetitieruimte bij de culturele instelling Crea in Amsterdam. Regisseur John van Dongen kwam zaterdagochtend met een uitgewerkte rolverdeling, waar iedereen zich in kon vinden. Twee dagen lang werd er intensief gespeeld en gediscussieerd. Op zaterdagavond gingen we met z'n allen uit eten en bezochten we de voorstelling 'Wij zijn God' van Studio 5, geregisseerd door Helmert Woudenberg, wiens acteermethode we veelvuldig toepassen. De saamhorigheid in de groep is tijdens het toneelweekend nog sterker geworden dan deze al was. Met veel plezier kijken we terug op deze heerlijke dagen.
Klik hier voor de foto's!

3 november 2005

Expressie neemt afscheid van twee eervolle leden

Na jarenlang actief te zijn geweest bij Toneelgroep Expressie, zowel voor als achter de schermen, hebben Irma Karssen en Hans Klinkspoor afscheid genomen. Tijdens de hen aangeboden receptie op maandag 31 oktober jl., waarbij een aantal oud-leden en huidige leden aanwezig waren, zijn zij benoemd tot 'ereleden' van Expressie.
Oud-voorzitter Leo Zomerdijk roemde de inzet van Irma als bestuurslid, speelster en ook haar pogingen om het jeugdtoneel in Castricum leven in te blazen. "Ze blies zich een ongeluk, maar het kwam helaas niet van de grond", zo liet hij weten.

27 september 2005

Nieuwe leden bij Expressie!

Na enkele repetities te hebben meegedaan, hebben zeker twee nieuwe leden zich aangemeld bij Toneelgroep Expressie, te weten Hester en Dorrie. Ook Jimke is een nieuw lid, maar zij had de keuze om mee te doen reeds voor de zomer gemaakt. Toneelgroep Expressie heet de nieuwe leden van harte welkom! We hopen er met z'n allen een inspirerend, leerzaam en gezellig jaar van te maken. Binnenkort verschijnt er meer informatie over deze nieuwe leden op de site, onder het kopje Spelers.
Het is overigens nog steeds mogelijk om eens mee te doen en te kijken of je het leuk vindt! Maar wees er snel bij, want het proces waarin we met z'n allen een voorstelling gaan maken komt op gang. Kom aanstaande maandag eens met ons meedoen. Vooral mannen zijn zeer gewenst. (Expressie heeft momenteel drie mannelijke spelers: Arie, Martijn en Wilco.) Klik hier om te zien waar je ons kunt vinden.

13 september 2005

Drukke eerste repetitie door Castricumse uitmarkt

Het was ongewoon druk op de eerste repetitie van het seizoen op maandag 12 september 2005. Maar liefst zeven belangstellenden kwamen meedoen, naar aanleiding van de Castricumse uitmarkt (op zaterdag 10 september). Onder leiding van regisseur John van Dongen deden zij, samen met de vaste spelers van Expressie, een serie losmaakoefeningen, warming-up oefeningen en natuurlijk improvisatieoefeningen. Alle spelers maakten kennis met de acteertechniek van Helmert Woudenberg, gebaseerd op de elementen vuur, water, lucht en aarde. Aan deze techniek zal in de komende weken nog veel meer aandacht worden besteed. Er is dus een begin gemaakt aan het proces waarin Expressie op basis van improvisaties een stuk gaat maken.

1 september 2005

Bezoek Expressie op de Uitmarkt

Op zaterdag 10 september 2005 presenteert Toneelgroep Expressie zich op de Uitmarkt in Castricum. Deze wordt gehouden op het parkeerterrein van Geesterhage en duurt van 10.30 uur tot 16.00 uur. Kom langs om een praatje te maken of doe om 13.00 uur mee aan onze improvisatieworkshop! Expressie is op zoek naar nieuwe leden, dus als je geinteresseerd bent, meld je dan bij ons aan. Dat kan op de Uitmarkt, maar ook door contact met ons op te nemen. Heb je geen idee of toneel iets voor je is, maar wil je het eens proberen, dan is workshop wat voor jou. Deze staat open voor iedereen, beginner en gevorderde. Meer informatie volgt.